Nazywana również refluksem żołądkowo-przełykowym, to cofanie się treści żołądkowej do przełyku spowodowane najczęściej nieprawidłowym działaniem mięśnia dolnego zwieracza przełyku. Występowanie refluksu może być związane także m.in. z zaburzeniami opróżniania żołądka czy ciążą. Wystąpieniu choroby sprzyjają czynniki środowiskowe takie jak nieprawidłowy sposób odżywiania, nadmierna masa ciała, mała aktywność fizyczna, stres, palenie tytoniu czy nadużywanie alkoholu. Do charakterystycznych objawów oprócz cofania się treści żołądkowej należą: puste odbijanie, zgaga oraz nudności. Modyfikacje dietetyczne oraz normalizacja masy ciała u osób z nadwagą i otyłością stanowią obok leczenia farmakologicznego istotny element terapii w chorobie refluksowej przełyku. Wdrożenie zaleceń obejmujących zmianę stylu życia pozwala na zmniejszenie, a nawet ustąpienie objawów takich jak odbijanie czy zgaga. Postępowanie dietetyczne polega przede wszystkim na unikaniu w diecie produktów, po zjedzeniu których dochodzi do wystąpienia dolegliwości, a także regularnym spożywaniu niewielkich objętościowo posiłków
Zakres restrykcji pokarmowych należy zawsze ustalać indywidualnie ze specjalistą.
Zalecane: warzywa w formie obranej i przetworzonej termicznie (gotowane/pieczone) na surowo te, które są dobrze tolerowane, ziemniaki gotowane i pieczone,
Niezalecane: warzywa z dodatkiem tłustych sosów, zasmażek warzywa w occie, konserwowe czosnek, cebula, por, szparagi, pomidory i przetwory z pomidorów (np. przecier, koncentrat), kapusta, papryka, rzodkiewka, jeśli są źle tolerowane, ziemniaki z dodatkiem tłustych sosów, zasmażki, śmietany, masła smażone frytki, chipsy placki ziemniaczane smażone na tłuszczu
Zalecane: owoce dobrze tolerowane, niekwaśne, owoce suszone w umiarkowanych ilościach
Niezalecane: owoce kandyzowane, owoce w syropach, owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki, limonki, grejpfruty), kiwi
Zalecane: mąka pszenna drobne kasze: kuskus, manna, kukurydziana biały ryż jasne makarony: pszenne, ryżowe pieczywo jasne pszenne i mieszane, pieczywo graham płatki zbożowe naturalne: owsiane, jęczmienne, orkiszowe, żytnie, jeśli są dobrze tolerowane
Niezalecane: pieczywo cukiernicze, pieczywo tostowe, bułki maślane płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru (kukurydziane, czekoladowe, muesli, crunchy) pieczywo razowe, pełnoziarniste ryż: brązowy, dziki, czerwony makaron pełnoziarnisty: pszenny, żytni, gryczany, orkiszowy kasza gruboziarnista: gryczana, jęczmienna pęczak
Zalecane: chude lub tłuste ryby morskie i słodkowodne, np. dorsz, sola, morszczuk, miruna, sandacz, leszcz, szczupak, okoń} w umiarkowanych ilościach ryby tłuste (makrela, łosoś, halibut, karp, śledzie i inne ryby w olejach roślinnych,
Niezalecane: konserwy rybne, kawior, ryby wędzone, w oleju, tłustych sosach na bazie śmietany
Zalecane: mleko o obniżonej zawartości tłuszczu (do 2%) produkty mleczne naturalne (bez dodatku cukru), fermentowane, o zawartości tłuszczu do 3%: jogurty, kefiry, maślanka, skyr, serki ziarniste, zsiadłe mleko, chude i półtłuste sery twarogowe, mozzarella light, serki kanapkowe (w umiarkowanych ilościach)
Niezalecane: pełnotłuste mleko mleko skondensowane śmietana, śmietanka do kawy jogurty owocowe z dodatkiem cukru, desery mleczne sery: pełnotłuste białe i żółte, topione, typu feta, pleśniowe typu brie, camembert, roquefort, pełnotłusta mozzarella, mascarpone
Zalecane: jaja gotowane na miękko i twardo, w koszulce, jajecznica, omlet smażony bez tłuszczu lub na niewielkiej jego ilości
Niezalecane: jaja smażone na dużej ilości tłuszczu (np. maśle, boczku, smalcu, słoninie), jaja z majonezem
Zalecane: chude mięsa bez skóry: cielęcina, kurczak, indyk, królik w umiarkowanych ilościach chuda wołowina i wieprzowina: (np. schab, polędwica) chude wędliny, najlepiej domowe: polędwica, szynka gotowana, wędliny drobiowe, pieczony schab, pieczona pierś z indyka/kurczaka Niezalecane: tłuste mięsa: wieprzowina, wołowina, baranina, gęś, kaczka tłuste wędliny: (np. baleron, salami, salceson, boczek, mielonki) konserwy mięsne, wędliny podrobowe, pasztety, parówki, kabanosy, kiełbasy
Zalecane: pasty z nasion roślin strączkowych w umiarkowanych ilościach mąka sojowa, napoje sojowe bez dodatku cukru, przetwory sojowe: tofu, tempeh makarony z nasion roślin strączkowych (np. z fasoli, grochu) jeśli są dobrze tolerowane
Niezalecane: wszystkie nasiona roślin strączkowych, np. soja, ciecierzyca, groch, soczewica, fasola, bób jeśli są źle tolerowane niskiej jakości gotowe przetwory strączkowe (np. parówki sojowe, kotlety sojowe w panierce, pasztety sojowe, burgery wegetariańskie)
Zalecane: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany (tylko na zimno)
Niezalecane: mieszanki masła z olejami roślinnymi niezawierające oleju palmowego margaryny miękkie masło i masło klarowane smalec, słonina, łój margaryny twarde (w kostce) oleje tropikalne: palmowy, kokosowy majonez
Zalecane: rozdrobnione orzechy, pestki i nasiona, jeśli są dobrze tolerowane
Niezalecane: orzechy, pestki i nasiona w całości, jeśli są źle tolerowane orzechy i pestki: solone, w czekoladzie, w karmelu, miodzie, posypkach, panierkach
Zalecane: W umiarkowanych ilościach: przeciery owocowe, musy, sorbety bez dodatku cukru jogurt naturalny z owocami, jogurt owocowy bez dodatku cukru słodziki naturalne (np. ksylitol, stewia, erytrytol niskosłodzony dżem, kisiele i galaretki bez dodatku cukru, domowe wypieki bez dodatku cukru
Niezalecane: kakao, czekolada i wyroby czekoladowe cukier (np. biały, trzcinowy, brązowy, kokosowy) miód, syrop klonowy, daktylowy, z agawy słodycze o dużej zawartości cukru i tłuszczu (np. ciasta, ciastka, batony, chałwa, pączki, faworki, cukierki) słone przekąski (np. chipsy, słone paluszki, prażynki, krakersy, nachosy, chrupki)
Zalecane: woda niegazowana napoje bez dodatku cukru (np. kawa zbożowa, napary ziołowe i owocowe, kompoty) w ograniczonych ilościach słabe napary kawy i herbaty niektóre soki warzywne i owocowe w ograniczonych ilościach
Niezalecane: mocne napary kawy i herbaty napar mięty napoje alkoholowe napoje gazowane napoje z dodatkiem cukru napoje energetyzujące nektary, syropy owocowe wysokosłodzone czekolada do picia, kakao soki z owoców cytrusowych sok pomidorowy
Zalecane: zioła świeże i suszone jednoskładnikowe (np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kurkuma, cynamon, imbir) mieszanki przypraw bez dodatku soli domowe sosy sałatkowe na bazie niewielkiej ilości oleju lub jogurtu sól w ograniczonej ilości
Niezalecane: mieszanki przypraw zawierające dużą ilość soli mięta kostki rosołowe płynne przyprawy wzmacniające smak gotowe sosy, marynaty, ostre przyprawy, ocet
Zalecane: gotowanie w wodzie, na parze grillowanie (grill elektryczny, patelnie grillowe) pieczenie w folii, pergaminie, rękawie, naczyniu żaroodpornym smażenie bez dodatku tłuszczu duszenie bez obsmażania Okazjonalnie możesz użyć niewielkiej ilości zalecanego tłuszczu roślinnego, np. oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Niezalecane: smażenie na głębokim tłuszczu duszenie z wcześniejszym obsmażeniem pieczenie w dużej ilości tłuszczu panierowanie
Bibiografia:
Grzymisławski M. (red.): Dietetyka kliniczna, PZWL, Warszawa, 2019,
Włodarek D., Lange E. (red.): Współczesna dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2022
Opracowała:
Małgorzata Krawczyk
dietetyk, psychodietetyk
Tel. 603 817 200